"In perioada imediat urmatoare, ministerele vor elabora proiectul Acordului de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020. Ministerele definitiveaza listele cu prioritatile de finantare din domeniile gestionate, iar Ministerul Fondurilor Europene va finaliza strategia de utilizare a fondurilor europene in urmatoarea perioada de programare", arata un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene din data de joi, 7 martie. Ceea ce nu se spune in comunicat, si nu apare nici pe site-ul Ministerului, este stadiul actual al documentelor de programare si care sunt activitatile derulate pana in prezent.

Ioana Morovan


Comunicatul mai spune ca Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a prezentat in sedinta de Guvern de ieri, 6 martie, o nota privind actiunile pe care trebuie sa le intreprinda ministerele pentru a pregati absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020. "Actiunile din acest an sunt cruciale pentru buna utilizare a fondurilor UE alocate in urmatoarea perioada de programare".

Romania va inainta Comisiei Europene pana la sfarsitul acestui an programele operationale. Alocarea UE pentru Romania in perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, suma din care fondurile structurale si de coeziune reprezinta circa 21 de miliarde de euro.

Prioritatile de finantare propuse Romaniei de catre Comisia Europeana vizeaza imbunatatirea capitalului uman prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea sociala si educatia, dezvoltarea unei infrastructure moderne, promovarea competitivitatii economice si a dezvoltarii locale, optimizarea utilizarii si protejarii resurselor si activelor natural, respectiv modernizarea si consolidarea administratiei nationale si a sistemului judiciar"se mai arata in comunicatul citat.

Detalii despre pregatirea programelor cu fonduri UE 2014-2020

Ceea ce nu se spune in comunicatul Ministerului este stadiul actual al pregatirii documentelor de programare.

Deocamdata, singurele informatii oficiale publicate sunt legate de:

- structura comitetelor consultative (cel national national si cele sectoriale - pe teme/domenii) care lucreaza la analizele socio-economice si care vor elabora proiectele documentelor oficiale;

- documentele oficiale (nationale) legate de strategia de elaborare a documentelor, aprobate in august 2012. De atunci, niciun document oficial (chiar in faza de proiect) nu a mai fost publicat.

- informatii putine si fara prea multa substanta legate de intalnirile comitetelor consultative. Daca ne luam dupa ceea ce apare pe site-ul Ministerului de resort, Comitetul national (CIAP) s-a reunit o singura data in august 2012.

In plus, pe site-ul www.fonduri-ue.ro, mai apare la arhiva de stiri un document din noiembrie in care sunt prezentate "Principalele concluzii ale proiectelor de analize socio-economice elaborate pana in prezent" la nivelul Comitetelor Consultative.

De asemenea, tot in arhiva de stiri, documente prezentate la conferinta "Pozitia Comisiei Europene privind elaborarea Acordului de Parteneriat i a programelor in Romania pentru perioada 2014-2020" - eveniment despre care www.euractiv.ro a scris pe larg la acel moment - vezi aici.

Nimic despre documentele aflate in lucru/in dezbatere (https://www.maeur.ro/articole/documente-in-dezbatere-). Singurul document despre care EurActiv.ro a aflat, si l-a obtinut pe cale neoficiala, este un document de lucru legat de analiza nevoilor de dezvoltare 2014-2020.

Potrivit singurului Calendar al activitatilor publicat pana acum, pana in luna martie 2013 ar fi trebuit sa aiba loc urmatoarele:

  • Promovare spre aprobarea Guvernului a unui Memorandum privind grupareaprincipalelor obiective tematice si a prioritatilor de interventie naționale in cadrul fiecarui program operațional, precum si privind organizarea cadrului institutional
  • Demararea evaluarii ex-ante la nivelul PO
  • Organizarea de seminarii/reuniuni/conferinte pentru diseminarea elementelor caracteristice perioadei de programare 2014 – 2020 si a orientarilor strategice stabilite la nivel national
  • Organizarea celei de a treia reuniuni a CIAP (agrearea programelor subsecvente AP, inclusiv a gruparii domeniilor de intervenție in cadrul programelor i a alocarilor indicative la nivel de program operațional/domeniu; stabilirea calendarului de lucru pentru anul 2013)
  • Contractarea proiectului AT (asistenta tehnica - n.r.) (beneficiar ACIS/DAP) destinat elaborarii Acordului de Parteneriat 2014-2020 si coordonarii elaborarii programelor subsecvente